fbpx
Home » Financiële planning neemt stress over risico’s weg

Bel Jack op
06 – 53 233 681

01

MEI 2020

Financiële planning
Tips

door Jack van Marle

Blog

Financiële planning neemt stress over risico’s weg

Financiële planning is een samenspel van het indekken van risico’s en voldoende kapitaal opbouwen. Voordat u met pensioen gaat kunnen er situaties ontstaan die de toekomst veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het arbeidsongeschikt raken. Hoe kunt u stress over de financiële toekomst wegnemen? Uw leven kunt u niet precies uitstippelen. U kunt plannen maken en doelstellingen formuleren, maar het kan anders lopen. Financieel kunt u uw leven wel zo goed mogelijk inrichten. U heeft bijvoorbeeld plannen om na uw pensionering een tweede huis te kopen of u wilt voor de studie voor de kinderen geld achter de hand hebben. Het pensioeninkomen is een belangrijk onderdeel van de financiële planning. Eventuele financiële hindernissen kunt u met een goed onderbouwd advies wegnemen.

Hoe hoog is uw inkomen na uw pensionering?

Inzicht in uw pensioeninkomen is de eerste stap naar een onbezorgde oudedag. Als u weet wat u al heeft opgebouwd, weet u ook hoe u ervoor staat. Mocht er wel een tekort zijn, dan moet u ruim de tijd nemen om dit weer op te lossen. In de loop der jaren kunt u bouwen aan een goed aanvullend pensioen. U heeft in ieder geval recht op een AOW-uitkering, maar de hoogte van de uitkering is gebaseerd op een percentage van het minimumloon. Een aanvulling is dus wenselijk.

Met een lijfrentekapitaal uw pensioeninkomen verbeteren

U hoeft geen pensioenregeling op te tuigen om te zorgen voor een goed inkomen na uw pensionering. Met een lijfrentekapitaal kunt u tekorten ook opvangen. U kunt bijvoorbeeld maandelijks een bedrag storten en het kapitaal beleggen. De inleg is fiscaal aftrekbaar. Zodra u pensioengerechtigd bent, kunt u het opgebouwde kapitaal gebruiken voor het aankopen van een periodieke uitkering. De uitkering wordt belast, maar door een vaak lagere belastingdruk kunt u fiscaal voordeel behalen.

Sta ook stil bij de kans op arbeidsongeschiktheid

Een goed pensioen opbouwen moet ook nog steeds lukken als u arbeidsongeschikt raakt. Hier zijn voorzieningen voor te treffen. Bij arbeidsongeschiktheid kunt u namelijk sterk terugvallen in inkomen. Het is de vraag of uw pensioenopbouw in dat geval doorloopt. Het risico van het arbeidsongeschikt raken kunt u gedurende uw werkzame periode opvangen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar voor de pensioenopbouw moet ook aandacht zijn. Door het goed te regelen neemt u voor uzelf stress weg.

Hoe goed verzorgd blijven uw gezinsleden achter na uw overlijden?

Helaas heeft u geen garanties dat u ook echt uw pensioendatum haalt. Bij vroegtijdig overlijden is het leed voor de achterblijvers groot. Het financiële leed kunt u grotendeels wegnemen door het treffen van voorzieningen. U kunt bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om het risico van het overlijden financieel af te dekken. Wij kunnen voor u berekenen welk verzekerd bedrag u aan kunt houden. Een verzekering met een te ruime dekking maakt de verzekering namelijk duur. Wij kunnen voor u de overlijdensrisicoverzekering en andere verzekeringen en voorzieningen vergelijken, zowel op premie als de voorwaarden. Door onze samenwerking met onder andere verzekeraars als Allianz, Reaal en Scildon zorgen wij ervoor dat u goed verzekerd bent en niet onnodig teveel gaat betalen.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer