fbpx
Home » Dit moet u weten over het oversluiten van uw hypotheek
Dit moet u weten over het oversluiten van uw hypotheek

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

03

September 2021

Hypotheekadvies
Tips

door Vincent van Marle

Blog

Dit moet u weten over het oversluiten van uw hypotheek

Uw hypotheek oversluiten doet u hoofdzakelijk om de maandlasten te verlagen. Of uw huidige hypotheek past niet meer bij u en bij uw wensen. De hypotheek is bijvoorbeeld gedeeltelijk een aflossingsvrije hypotheek, maar u wilt een volledige aflossing van de hypotheekschuld tijdens de looptijd. Wat zijn wetenswaardigheden over het oversluiten?

Door de lage hypotheekrente is het oversluiten van de hypotheek in trek. U kunt uw huidige contract openbreken en de hypotheekschuld aflossen met een nieuw af te sluiten hypotheek. Door de zeer lage rente van nu moet u hoogstwaarschijnlijk een boeterente betalen aan uw huidige bank. De geldverstrekker brengt u in één bedrag de financiële schade die ze lopen door het oversluiten in rekening. Een boeterente moeten betalen kan vaak uit. Na het oversluiten betaalt u namelijk een veel lagere hypotheekrente.

Per de einddatum van de rentevast periode kunt u boetevrij uw hypotheek oversluiten

De hoogte van de boeterente is sterk afhankelijk van de hoogte van de hypotheekschuld en van de resterende rentevast periode. Met een binnenkort aflopende rentevast periode kun u boetevrij vertrekken naar een andere bank. Ook als u nog een resterende rentevast periode hebt van één jaar of iets langer, valt de boeterente vaak mee. Zelfs als u nog meerdere jaren vastzit aan de huidige hypotheekrente, kan het oversluiten vaak uit. Wij kunnen vrijblijvend voor u berekenen hoe hoog de boeterente wordt in uw geval.

Welke kosten moet u rekening mee houden bij het oversluiten?

Het oversluiten is meer dan een handtekening zetten en alles wordt geregeld. De oude hypotheek wordt afbetaald en de nieuwe hypotheek gaat de notaris aan het huis koppelen. De kosten van het oversluiten zijn de volgende:

  • Boeterente – Banken berekenen bij het oversluiten de inkomsten die ze mislopen en brengen deze kosten bij u in rekening in de vorm van een boeterente.
  • Advies- en bemiddelingskosten – Wij kunnen u adviseren over het omzetten van de hypotheek en wij begeleiden het proces tot alles geregeld is bij de notaris
  • Notariskosten – Het vestigen van een hypotheek op een huis moet via de notaris.
  • Taxatiekosten – Voor de nieuwe hypotheek kan een waardebepaling noodzakelijk zijn. In bepaalde gevallen kan de recente WOZ-aanslag voldoende zijn.
  • Eventueel het vestigen van NHG op de hypotheek.

Bij het oversluiten kunt u ook andere hypotheekvormen kiezen

In de nieuwe hypotheek kunt u kiezen welke hypotheekvorm(en) u wenst. U kunt een aflossingsvrije hypotheek bijvoorbeeld oversluiten naar een annuïteitenhypotheek. Het kiezen van een andere hypotheekvorm kan wel gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek. U gaat bijvoorbeeld een lineaire hypotheek oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek. In dat geval verliest u het recht om de betaalde hypotheekrente af te trekken van uw inkomen. Onze adviseur kan u de werking hiervan nader uitleggen.

U kunt ook gelijk een verbouwing meefinancieren

Als u de wens heeft om uw huis te verbouwen, kunt u dit ook meefinancieren in de hypotheek. Voor het oversluiten van de hypotheek maakt u kosten. Door ook gelijk een tweede hypotheek erbij af te sluiten, kunt u kosten besparen. U gaat dus besparen door het oversluiten en u vestigt ook gelijk een tweede hypotheek op het huis voor het bekostigen van een verbouwing. Door de lage hypotheekrente kunt u relatief goedkoop een verbouwing meefinancieren.

Wij kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft over het oversluiten van uw hypotheek. Onze adviseurs beantwoorden graag uw vragen en berekenen ook gelijk voor u of het oversluiten van de hypotheek uit kan.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer