fbpx
Home » De hypotheek oversluiten voor lagere maandlasten

Bel Vincent op
06 – 15 625 324

09

APRIL 2021

Hypotheken
Tips

door Vincent van Marle

Blog

De hypotheek oversluiten voor lagere maandlasten

Hoe de hypotheekrentes zich gaan ontwikkelen de komende jaren is niet te voorspellen. Het is in ieder geval een goed moment om uw hypotheek tegen het licht te houden. Zeker als u nog een hypotheekrente boven de 3% hebt. Een lagere hypotheekrente doet wonderen voor uw hypotheeklasten. In 1981 rekenden banken nog een hypotheekrente van 12,5% voor een rentevast periode van 5 jaar. Op dit moment zit de rente ongeveer op 1%, en zelfs nog lager voor een hypotheek met NHG. De fluctuaties in de hypotheekrentes kunt u ook met een bestaande hypotheek van profiteren. Waarschijnlijk bent u wel een boeterente verschuldigd. Onder de streep kan het oversluiten van de hypotheek in de meeste gevallen uit.

Waarom rekenen banken een boeterente?

Door het kiezen voor een rentevast periode spreekt u met de bank af om voor een bepaalde periode de rente vast te zetten. Door de rentevast periode heeft u geen last van renteverhogingen die zorgen voor hogere maandlasten. De keerzijde is dat u ook geen baat heeft bij renteverlagingen. Door de sterk gedaalde hypotheekrente in de afgelopen jaren zijn de rentes op een zeer laag niveau terecht gekomen. Bij het oversluiten breekt u het contract open die u heeft afgesloten met de bank. Daar willen ze aan meewerken, maar de bank wil wel een financiële compensatie voor de misgelopen inkomsten door het oversluiten. De boeterente is de compensatie voor de misgelopen rente-inkomsten.

Kan het oversluiten wel uit door de hoge boeterente?

Als u nog meerdere jaren vastzit aan een hoge hypotheekrente, kan het gebeuren dat de boeterente in de tienduizenden euro’s loopt. Dat is erg veel geld, maar dat wil nog niet zeggen dat het oversluiten van de hypotheek niet uit kan. Wij kunnen voor u berekenen of het oversluiten in uw geval verstandig is.

De lage hypotheekrente gelijk voor een lange periode vastleggen

Door het oversluiten kunt u de maandlasten ook gelijk weer voor een lange periode vastleggen. Het kan namelijk zo zijn dat de hypotheekrentes over bijvoorbeeld 5 jaar hoger liggen dan nu. Door nu de hypotheekrente weer voor een lange periode vast te zetten, kunt u ook voor de toekomst een zekerheid inbouwen. U voorkomt op deze manier bijvoorbeeld dat u stijgende maandlasten krijgt na uw pensionering.

Ook gelijk een andere hypotheekvorm kiezen

U kunt de nieuwe lening ook gelijk afstemmen op uw wensen. U heeft in het verleden bijvoorbeeld gekozen voor een hypotheekvorm waar u achteraf niet meer zo blij mee bent. Of u kiest er nu voor om een deel van de hypotheek aflossingsvrij te houden. Dit heeft wel gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek, maar door de zeer lage rente kan het effect hiervan meevallen.

Een verbouwing meefinancieren

In de nieuwe hypotheek kunt u ook een verbouwing aan het huis meefinancieren. Door het financieren van een verbouwing en het oversluiten te combineren, kunt u de kosten zo laag mogelijk houden. Wilt u meer weten over het oversluiten van uw hypotheek? Wij kunnen voor u berekenen wat het oversluiten financieel voor u inhoudt.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer