Blog
De hypotheek mee laten veranderen met uw leven
De meeste hypotheken hebben een looptijd van dertig jaar, maar de hypotheek blijft vaak niet zo lang afgestemd op uw leven en de wensen. Tussentijds de hypotheek aanpassen kan om meerdere redenen noodzakelijk of wenselijk zijn.
Bij het afsluiten van een hypotheek spreekt u met de geldverstrekker af dat u de schuld binnen 30 jaar (of korter) weer inlost. U sluit een contract met de bank waar de afspraken in zijn vastgelegd. In een dergelijke lange periode kan er veel veranderen. U koopt bijvoorbeeld een ander huis of u wilt een tweede hypotheek in verband met een verbouwing. Maar de verandering kan ook zitten in negatieve of zelfs noodlottige ontwikkelingen. U gaat bijvoorbeeld scheiden of één van de huiseigenaren overlijdt. Wat kunt u met de hypotheek bij ingrijpende veranderingen in uw leven?
Wat kunt u met de hypotheek bij het kopen van een ander huis?
Voor de nieuwe woning moet u opnieuw een hypotheek afsluiten. In sommige gevallen is het mogelijk en verstandig om uw huidige hypotheek mee te nemen naar de volgende koopwoning. Een eerste vereiste is dat de geldverstrekker die mogelijkheid biedt. Niet bij alle hypotheken is dit namelijk mogelijk. De tweede vereiste is dat het gunstig is. Door de zeer lage rente van dit moment is het meenemen van de oude hypotheek meestal niet voordelig.
U kunt overigens ook alleen de hypotheekvorm uit de huidige hypotheek meenemen. Heeft u een aflossingsvrije hypotheek in de oude woning? Deze kunt u meenemen naar de volgende koopwoning. Dat kan gunstig zijn om de hypotheeklasten te drukken.
Wat zijn de gevolgen van overlijden voor de hypotheek?
Vaak is er een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de hypotheek. De verzekering keert uit bij overlijden van de verzekerde. Met de uitkering kan de hypotheek geheel of gedeeltelijk worden afbetaald. Na overlijden van een huiseigenaar blijft de hypotheek op het huis zitten. De hypotheek komt op naam van de eventuele tweede huiseigenaar of de hypotheek komt in de nalatenschap van de overledene. Ook na overlijden van een huiseigenaar lopen de betalingen aan rente en aflossing gewoon door.
Hoe zit het met een scheiding?
Bij een echtscheiding of bij het verbreken van een samenleving van de huiseigenaren moet er ook iets gebeuren met de eigen woning en de hypotheek. Meestal zijn er uiteindelijk twee opties, namelijk:
• Het huis wordt verkocht
• Eén van beide neemt het huis en de hypotheek op naam
Bij verkoop van het huis wordt de hypotheek (voor zover mogelijk) afbetaald met de verkoopopbrengst. Als één van beide het huis en de hypotheek op naam krijgt, moet de ex-partner worden uitgekocht. In de hypotheek wordt in dat geval de ex-partner als contractant geschrapt.
Een tweede hypotheek nemen en ook gelijk de hypotheek oversluiten?
Overweegt u een kostbare verbouwing aan uw huis? Hiervoor kunt u een tweede hypotheek afsluiten, maar mogelijk kunt u beter uw huidige hypotheek oversluiten en ook gelijk de hypotheek verhogen ten gunste van de verbouwing. Voor een tweede hypotheek moet u toch al kosten maken. Door het oversluiten kunt u profiteren van de zeer lage hypotheekrente van dit moment.
Een nieuwe rentevast periode kiezen of de hypotheek oversluiten
Bij het oversluiten van uw hypotheek brengt de geldverstrekker door de zeer lage hypotheekrente van nu waarschijnlijk een boeterente in rekening. Is de einddatum van uw rentevast periode in de hypotheek bereikt? Dan kunt u boetevrij de hypotheek oversluiten. U kunt dus optimaal profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment. Overstappen naar een andere geldverstrekker kan soms verstandig zijn.
Wilt u de hypotheek weer beter afstemmen op uw leven of staan er veranderingen te gebeuren? Wij kunnen samen met u kijken naar de gevolgen voor de hypotheek.
Nieuwste blogs
Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024
Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...
Het verzekeren van exclusieve auto’s vraagt om specialisatie
Bel Thomas op 06 - 40 204 0921december 2023VerzekerenTipsdoor Thomas van MarleBlogHet verzekeren van exclusieve auto’s vraagt om specialisatieVerzekeringen moeten goed passen bij het risico dat u wilt verzekeren. Bij een exclusieve auto past ook een...
Financiële rust krijgen na een gesprek met uw financieel adviseur
Bel Jack op 06 - 53 233 6813oktober 2023Financieel AdviesTipsdoor Jack van MarleBlogFinanciële rust krijgen na een gesprek met uw financieel adviseurFinanciële rust zorgt voor veiligheid en voorkomt onaangename verrassingen. Ook als het in de...
0 reacties