fbpx
Home » Beleggingspand kopen? Let ook op het energielabel
Team VMA
Thomas van Marle

Bel Jack op
06 – 53 233 681

25

Maart 2022

Hypotheken
Tips

door Jack van Marle

Blog

Beleggingspand kopen? Let ook op het energielabel

Bij het kopen van een beleggingspand let u goed op wat u koopt. Het pand moet niet te duur zijn en het moet voor huurders op een gewilde locatie staan. Door de  hogere energieprijzen is het letten op duurzaamheid ook steeds belangrijker. Neem het energielabel daarom mee bij het beslissen of u een beleggingspand wel of niet koopt.

De energieprijzen zijn hoog en waarschijnlijk gaan ze nog verder stijgen. We zitten namelijk midden in een transitie naar een andere manier van verwarmen van huizen. Huishoudens moeten zo snel mogelijk afscheid nemen van het gas. Ook bij het kopen van een beleggingspand kunt u beter goed letten op hoe energiezuinig het pand is. Het verbeteren van het energielabel met duurzame investeringen is kostbaar. Het is niet ondenkbaar dat huizen die betiteld worden als energieverslinders veel lastiger te financieren worden in de toekomst. Hierdoor kunt u voor de verkoop genoodzaakt zijn om te investeren in verduurzaming van het pand.

De hoogte van de hypotheekrente afhankelijk maken van het energielabel

Vooral voor woningfinancieringen zien we al geldverstrekkers die de hoogte van de hypotheekrente afhankelijk maken van het energielabel. Voor een huis met het energielabel A krijgen kopers een korting op de hypotheekrente. De geldverstrekkers zijn hiermee voorzichtig aan het aftasten hoe ver ze hierin kunnen gaan. Geldverstrekkers kunnen deze gedachtegang nog verder uitbouwen. In het slechtste geval verkoopt u uw beleggingspand met een energielabel G, en dan blijkt dat geldverstrekkers daar geen hypotheek meer voor willen verstrekken. De energielasten gaan waarschijnlijk een grote rol spelen voor de hypotheekfinanciering in de toekomst.

Het energielabel kan een grote invloed hebben op de waardeontwikkeling van een huis

Een aantal jaren geleden was er nauwelijks aandacht voor het energielabel bij het kopen van een huis of een beleggingspand. Het is al meerdere jaren verplicht om het energielabel over te dragen op de koper, maar de laatste maanden krijgt het energielabel steeds meer aandacht. Logisch ook, want de energiekosten maken een steeds groter deel uit van de maandelijkse uitgaven van huishoudens.

Een energielabel A huis is eenvoudiger te verhuren dan een energielabel G huis

Door het grote tekort aan woonruimte, zijn huurders nu niet in de positie om kritisch te zijn over de duurzaamheid van een huis dat ze aangeboden krijgen. U als belegger kunt er beter toch al rekening mee houden dat huurders kritisch gaan letten op de duurzaamheid van een huis. Huurders kunnen ook niet anders als de energieprijzen steeds hoger worden.

Houd bij het verbouwen van uw beleggingspand nu al rekening met de duurzaamheid

Na het kopen van een pand kunt u deze verbouwen om het huis vervolgens zo snel mogelijk te verhuren. U kunt er ook voor kiezen om gelijk de duurzaamheid van het beleggingspand optimaal te maken. Op deze manier bent u voorbereid op de toekomst. Zo voorkomt u dat u bijvoorbeeld over vijf jaar alsnog een keer weer moet verbouwen, doordat er bijvoorbeeld wetgeving is gekomen waarin verhuurders worden verplicht om maatregelen te treffen.

Onze boodschap is dus: let niet alleen op het rendement van uw investering. Bereid uw pand ook al voor op de toekomst. Het vergt een grotere investering, maar mogelijk kunnen wij daar een financiële mouw aan passen.

0 reacties

Nieuwste blogs

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Een ruimere hypotheek mogelijk in 2024

Bel Vincent op 06 - 15 625 3244januari 2024HypotheekTipsdoor Vincent van MarleBlogEen ruimere hypotheek mogelijk in 2024Heeft u plannen om in 2024 een woning te kopen? Er worden positieve veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat u ruimer kunt...

Lees meer