fbpx
Home » Aandachtspunten bij het verzekeren van vastgoed

Bel Thomas op
06 – 40 204 092

4

SEPTEMBER 2020

Verzekeringen
Tips

door Thomas van Marle

Blog

Aandachtspunten bij het verzekeren van vastgoed

Bij het verzekeren van vastgoed kunt u kiezen voor een beperkte dekking (alleen tegen brand verzekeren), een ruime dekking (allrisk) of één van de dekkingen die daar nog tussenin zitten. Vooral voor exclusieve panden is het verzekeren van vastgoed een kwestie van passen en meten en de verzekering zo goed mogelijk afstemmen op de risico’s.

 

Voordat u een huis verzekert, wilt u eerst weten welke verzekeringsmogelijkheden er zijn. Vooral bij panden die niet standaard zijn moet er aandacht zijn voor de details en de dekking. Een huis wordt bijvoorbeeld deels zakelijk gebruikt of een pand heeft een rieten dak. Bij afwijkende risico’s zijn verzekeraars in sommige gevallen niet bereid om een ruime dekking aan te bieden of met clausules bouwen ze beperkingen in.

 

Verzekeraars baseren zich op standaard risico’s

De meeste panden die verzekeraars verzekeren zijn standaard objecten. Eigenaren van een niet standaard pand kunnen bij sommige verzekeraars hun bezit niet verzekeren. Het verzekeren is nog steeds goed mogelijk, maar een goede begeleiding van een adviseur is onmisbaar. Wij helpen u graag aan de opstalverzekering met de beste dekking en een eerlijke premie.

 

Wat zijn belangrijke aspecten bij het verzekeren van uw pand?

Bij schade door brand, inbraak en storm moet de opstalverzekering dekking bieden, maar er zijn meer risico’s die belangrijk zijn om te verzekeren. Bepaalde aspecten zorgen ervoor dat de verzekeraar niet hoeft uit te keren bij schade. Dat komt bijvoorbeeld doordat het pand anders wordt gebruikt dan waar de verzekeraar van is uitgegaan. Belangrijke aspecten bij het verzekeren lichten wij toe.

 

Wat is de bestemming van het pand?

In het aanvraagproces vraagt de verzekeraar hoe het pand wordt gebruikt. Wordt het gebruikt voor particuliere bewoning of voor een bedrijf? Ook wil de verzekeraar weten of u er zelf in gaat wonen of dat het pand voor de verhuur is. Bij het veranderen van de bestemming van het pand moet de verzekeraar ook op de hoogte worden gesteld. Bij het verhuren van het pand spelen er voor de verzekeraar andere risico’s een rol. De verzekeraar moet dit weten, anders is er mogelijk geen of een beperkte dekking bij brand.

 

Stelt de verzekeraar voorwaarden?

Aan panden die (deels) zakelijk worden gebruikt, kan een verzekeraar voorwaarden stellen die niet gebruikelijk zijn bij het verzekeren van een woonhuis. De verzekeraar kan brandblussers eisen of brandgevaarlijke werkzaamheden worden in clausules uitgesloten. De voorwaarden die verzekeraars stellen moeten wel passen bij hoe u het pand gebruikt.

 

Het verzekerd bedrag moet overeenkomen met de herbouwwaarde

Een te laag verzekerd bedrag zorgt ervoor dat u bij schade maar een gedeeltelijke vergoeding krijgt. Voor een niet standaard of een duur pand kan een taxatie noodzakelijk zijn. Op deze manier wordt latere discussie over de hoogte van de herbouwwaarde uitgesloten. In de loop der jaren moet het verzekerd bedrag ook goed afgestemd blijven op de herbouwwaarde.

 

Vergeet het verzekeren van de huurderving niet

Bij schade door een brand heeft u niet altijd voldoende aan een vergoeding van de herstelkosten. Zolang het pand niet hersteld is, verliest u bij een verhuurd pand ook (deels) de inkomsten. De huurderving door een schade aan het pand kunt u meeverzekeren.

 

Wilt u een goed afgestemd advies? Wij helpen u graag. Wij weten namelijk wat er nodig is voor het verzekeren van een pand dat niet past binnen de omschrijving ‘standaard’ bij een verzekeraar. Wij hebben ingangen bij verzekeraars die passende oplossingen bieden.

0 reacties

Nieuwste blogs

Prinsjesdag 2021: wat gaat u ervan merken?

Prinsjesdag 2021: wat gaat u ervan merken?

Bel Vincent op 06 - 15 625 32404Oktober 2021HypothekenTipsdoor Vincent van MarleBlogPrinsjesdag 2021: wat gaat u ervan merken?De politieke plannen voor het jaar 2022 zijn weer bekendgemaakt. Uitgaande van de gemiddelden gaat iedereen er iets op...

Lees meer
Is een AOV onmisbaar naast een hypotheek?

Is een AOV onmisbaar naast een hypotheek?

Bel Thomas op06 - 40 204 09217September 2021VerzekeringenTipsdoor Thomas van MarleBlogIs een AOV onmisbaar naast een hypotheek?Volgens onderzoek van de hypotheekverstrekker Munt is slechts 40% van de huizenbezitters verzekerd tegen...

Lees meer